Det här är ett vårdutbud inom Verksamhetsområde urologi.
Flertalet patienter erbjuds organbevarande kirurgisk behandling. I det individuella fallet avgör tumörens typ, lokalisation, omfattning och patientens allmänna hälsotillstånd vilken behandling som är lämplig. Ett urval av dessa behandlingsalternativ beskrivs under sidan lokalbehandling.
Om peniscancer sprider sig, sker detta i första hand till lymfkörtlarna i ljumsken. Hur stor risken för spridning är beror på tumörens art. För att ta reda på om spridning föreligger i det enskilda fallet behövs ofta kompletterande utredning och kirurgi. Med hjälp av så kallad ”dynamic sentinel node biopsy” kan man identifiera och undersöka den så kallade ”portvaktskörteln”, det vill säga den första lymfkörteln i vardera ljumsken. Detta ingrepp har få biverkningar. Vid bekräftad lymfkörtelspridning utförs en mer omfattande operation av lymfkörtlar i ljumske/buk. Ibland kombineras detta med cellgifter och/eller strålbehandling. Mer information om ovanstående behandlingsalternativ finns under sidan behandling av lymfkörtlar.
Vid verksamhetsområde urologi i Örebro erbjuds samtliga tillgängliga moderna/avancerade utrednings- och behandlingstekniker.
Behandlingsalternativen var tidigare få och innebar i regel stor stympande kirurgi. Numera kan flertalet patienter erbjudas organbevarande behandling. Dessa tekniker har avsevärt färre biverkningar vad gäller livskvalitet, sexualitet och funktion. I det individuella fallet avgör tumörens typ, lokalisation, omfattning och patientens allmänna hälsotillstånd vilken behandling som är lämplig.
Se våra behandlingsalternativ nedan.
Förstadier till cancer på penis kan behandlas med salvor innehållande cellgifter eller läkemedel som påverkar immunreaktionen lokalt. Dessa salvor smörjes lokalt på penis enligt ett bestämt schema över ett antal veckor. De vanligaste biverkningarna är lokala från området som behandlas. Dermatologerna (hudläkarna) har störst erfarenhet av dessa behandlingsalternativ. Därför ingår hudläkare i vårt multidisciplinära team.
Bakgrund
Så kallad ”glans resurfacing” är ett kirurgiskt behandlingsalternativ vid utvalda fall av ytlig peniscancer. Syftet med operationen är att bota sjukdomen med minimal negativ inverkan på kosmetik, funktion och känsel. Ingreppet påverkar i regel inte erektionsförmågan. Vid operationen avlägsnas förhud samt ytan av ollonet. Den såryta som uppstår täcks med ett transplantat av ytlig hud från utsidan av låret och fästs mot ollonet med små täta stygn.
Under vårdtiden
Operationstekniken kräver inneliggande vård i upp till fem dygn. Ingreppet sker i narkos, det vill säga du sover. I samband med operationen placeras en kateter via urinröret till urinblåsan. Penis samt området på låret där huden tagits läggs om med förband. Under de närmaste dagarna efter operationen ska du ta det lugnt och röra dig i begränsad omfattning för att transplantatet på penis skall hinna läka. Blodproppsförebyggande behandling ges. På femte dagen (i regel i samband med utskrivning) tas katetern bort.
Efter vårdtiden
Efter utskrivning läggs området på låret om hos distriktssköterskan på din vårdcentral. Du kommer förses med remiss. Såret är ytligt och läker inom loppet av några veckor. Transplantatet på ollonet läker inom cirka 6 veckor. Under denna tid väter du området med koksalt 3 gånger per dag. Material får du med dig vid utskrivning. Sexuell aktivitet kan återupptas då såren läkt, det vill säga efter cirka 6 veckor. I regel behövs ej mer än 1 veckas sjukskrivning och receptfria smärtmediciner. Vid hemgång förses du med recept/instruktioner på proppförebyggande sprutor samt vilken uppföljning som planeras och var denna kommer att ske.
Bakgrund
Vid djupt växande peniscancer kan glansektomi med neoglans vara ett alternativ. Vid glansektomi opereras ollonet bort, men de svällkroppar som står för erektionen lämnas orörda. Detta för att bevara erektionsförmågan samt så mycket längd av penis som möjligt.
Ett nytt kosmetiskt ollon konstrueras av ytlig hud som tas från utsidan av ena låret. Huden fästes med små, täta stygn. Operationen medför en något kortare penis samt nedsatt känsel i det nya ollonet. I regel är den dock väl förenlig med fortsatt sexuell aktivitet och stående vattenkastning.
Under vårdtiden
Operationstekniken kräver inneliggande vård i upp till 5 dygn. Ingreppet sker i narkos, det vill säga du sover. En kateter placeras via urinröret till urinblåsan. Penis samt området på låret där huden tagits läggs om med förband. Under de närmaste dagarna efter operationen ska du ta det lugnt och röra dig i begränsad omfattning för att transplantatet på penis skall hinna läka. Blodproppsförebyggande behandling ges. På femte dagen (i regel i samband med utskrivning) tas katetern bort.
Efter vårdtiden
Efter utskrivning läggs området på låret om hos distriktssköterskan på din vårdcentral. Du kommer förses med remiss. Såret är ytligt och läker inom loppet av några veckor. Transplantatet på ollonet läker inom cirka 6 veckor. Under denna tid väter Du området med koksalt 3 gånger per dag. Material får du med dig vid utskrivning. Sexuell aktivitet kan återupptas då såren läkt, det vill säga cirka 6 veckor. I regel behövs ej mer än 1 veckas sjukskrivning och receptfria smärtmediciner. Vid hemgång förses du med recept/instruktioner på proppförebyggande sprutor samt vilken uppföljning som planeras och var denna kommer att ske.
Bakgrund
Vid mer avancerad peniscancer kan partiell penisamputation vara nödvändig. Vid detta ingrepp opereras ollonet och även en del av de erektila svällkropparna bort. Ingreppet påverkar åtminstone delvis erektionsförmågan, penis längd reduceras och kosmetiken förändras. Det är i regel möjligt att stå och kissa efter ingreppet, men många män väljer att sitta då strålen ofta har en tendens att spridas
Under vårdtiden
Operationen kan ske i såväl lokalbedövning, ryggbedövning eller i narkos. En ny urinrörsmynning konstrueras där en kateter placeras till urinblåsan. Förband läggs över penis. Dessa ska sitta kvar några timmar eller till nästkommande dag. Katetern tas bort efter 1 vecka. Ditt allmänna hälsotillstånd, reseavståndet till sjukhuset samt din egen uppfattning avgör om du behöver stanna på sjukhuset över natten eller inte. Om ingreppet sker samtidigt som annan åtgärd (exempelvis operation av lymfkörtlarna) påverkar detta vårdtiden.
Efter vårdtiden
I regel behövs ej mer än 1 veckas sjukskrivning. Du förses med remiss för borttagande av katetern (i regel hos distriktssköterskan efter 1 vecka). I regel är receptfria läkemedel tillräckliga.
Bakgrund
Vid avancerade stadier av peniscancer kan total penisamputation vara nödvändig. Vid ingreppet opereras hela penis samt delar av omkringliggande hud bort och urinröret placeras mellan pungen och analöppningen. En kateter placeras via urinröret till urinblåsan.
Under vårdtiden
Operationen sker i narkos och kräver åtminstone ett dygns inneliggande vård. Vårdtiden kan påverkas om ytterligare ingrepp (av lymfkörtlarna) utförs i samma seans.
Efter vårdtiden
I regel behövs några veckors sjukskrivning samt recept på smärtstillande tabletter. Vid hemgång får du information om hur länge kvarvarande förband och kateter skall sitta, samt var Du får hjälp att lägga om och ta bort dessa. När kateterns avvecklats behöver du sitta ned när du ska kissa.
Likt andra tumörsjukdomar finns även vid peniscancer en risk för spridning av sjukdomen, vilket då först drabbar lymfkörtlarna i ljumsken. Hur stor risken för spridning är beror på tumörens art. För att ta reda på om spridning föreligger i det enskilda fallet behövs ofta kompletterande utredning och kirurgi.Med hjälp av så kallad ”dynamic sentinel node biopsy” kan man identifiera och undersöka den så kallade ”portvaktskörteln”, det vill säga den första lymfkörteln i vardera ljumsken. Detta ingrepp har få biverkningar. Vid bekräftad lymfkörtelspridning utförs en mer omfattande operation av lymfkörtlar i ljumske/buk. Ibland kombineras detta med cellgifter och/eller strålbehandling.
Se våra behandlingsalternativ nedan.
Bakgrund
Om peniscancer sprider sig, sker detta i första hand till lymfkörtlar i ljumsken. Sjukdomen kan fortfarande botas genom att lymfkörtlarna opereras bort. Traditionellt har man därför ofta utfört omfattande/stora operationer av lymfkörtlar i ljumskarna, sk lymfkörtelutrymning. Vid lymfkörtelutrymning är biverkningar i form av bland annat sårläkningsproblem samt svullnad av benen både vanligt förekommande och långdragna.
Det finns idag en möjlighet att säkerställa vilka patienter som har spridning av peniscancern till lymfkörtlarna i ljumsken och därigenom har nytta av lymfkörtelutrymning. Tekniken kallas för ”Dynamic sentinel node biposy” och är rutinmetod vid behandling av flera andra cancersjukdomar, exempelvis bröstcancer.
Dynamic sentinel node biopsy-förfarandet har i regel inga allvarliga eller långdragna biverkningar.
Under vårdtiden
Dagen före eller samma dag som operationen: Ett radioaktivt ämne injiceras i huden runt om penis. Med en speciell röntgenteknik (gammakamera) kan den eller de körtlar i respektive ljumske som står i närmast kontakt med peniscancern identifieras och deras läge markeras på huden. Det är viktigt att Du som patient påtalar för sjuksköterskan om markeringarna försvagas/försvinner under tiden fram till operation.
Operationsdagen: Operationen sker i narkos, det vill säga du sover. Blå färg används vid operationen, denna blåfärgar urinen under några dagar. Genom ett litet sår i respektive ljumske tas de utmarkerade lymfkörtlarna bort. Om tumören på penis ej redan tidigare opererats åtgärdas detta nu.
Efter vårdtiden
Hemgång sker i regel dagen efter operationen. Såren i ljumsken är sydda med stygn som försvinner av sig själva. När förbanden lossnar, till exempel i samband med duschning behöver de i regel ej ersättas. Receptfria smärtmediciner är oftast tillräckliga. Någon veckas sjukskrivning, beroende på typ av arbete, är aktuell.
Den fortsatta behandlingen är avhängig resultatet av de mikroskopiska undersökningarna av den eller de lymfkörtlar som opererats bort. Om lymfkörteln innehåller cancerceller är det nödvändigt att gå vidare med lymfkörtelutrymning, detta sker i regel inom några veckor. Om lymfkörteln inte innehåller cancerceller anger detta att också de övriga lymfkörtlarna i ljumsken är friska och Du behöver inte genomgå ytterligare operationer.
Bakgrund
Om man i samband med peniscancer konstaterar eller starkt misstänker spridning till lymfkörtlarna i ljumsken kan en så kallad lymfkörtelutrymning i ljumsken (=inguinalt) vara nödvändig. Via ett snitt nedom ljumskvecket opereras samtliga lymfkörtlar i ljumsken bort. Ingreppet kan bota sjukdomen, men medför tyvärr även en risk för komplikationer, bland annat sårläkningsproblem, svullnad (så kallat lymfödem), blodpropp och infektion i det opererade benet.
Under vårdtiden
För att förhindra lymfödem kommer vår sjukgymnast prova ut stödstrumpor till dig. Dessa går från fot till ljumske. Operationen sker i narkos, det vill säga du sover, och kräver 1-2 dagars inneliggande vård. Inför ingreppet får du blodproppsförebyggande läkemedel samt antibiotika. Operationssåren sys ofta med stygn som försvinner av sig själva. För att förhindra en ansamling av lymfvätska i såret placeras en dränerande kateter i såret. För att mäta mängden lymfvätska placeras en uppsamlingspåse över den dränerande katetern och fästs vid benet.
Efter vårdtiden
Dränaget tas bort då det rinner mindre än 50 ml vätska (lymfa) per dygn i två efter varandra följande dagar. Detta kan ta flera veckor, vilket innebär att patienten oftast blir utskriven med dränagekateter och uppsamlingspåse kvar. I bland krävs upprepade kontakter med kontaktsjuksköterska och/eller distriktssjuksköterska av denna anledning. Vid kvarvarande dränagekateter behöver denna läggs om regelbundet, ofta 1-2 gånger per vecka. Du mäter själv lymfvolymerna och tar kontakt med distriktssköterskan eller kontaktsjuksköterskan vid vår mottagning när det är dags att ta bort katetern.
Recept på smärtlindrande tabletter samt proppförebyggande sprutor medsändes då du lämnar avdelningen. I regel krävs cirka 4-6 veckors sjukskrivning.
Vi rekommenderar att stödstrumporna används dygnet runt i 3 månader och därefter dagtid i ytterligare 3 månader. Därefter kan du på försök avveckla stödstrumporna men återuppta användandet vid tendens till bensvullnad. Vid kvarstående lymfödem kan såväl stödstrumpor som lymfterapi vara nödvändig. Vidare medför ingreppet en livslång ökad risk för så kallad rosfeber (erysipelas) på benet. Detta är en bakterieinfektion som ger feber och en kraftig lokal rodnad. Tillståndet skall föranleda läkarkontakt.
Bakgrund
Då en mer omfattande spridning till lymfkörtlarna i ljumsken konstaterats, krävs även att lymfkörtlarna i magen (”lilla bäckenet”) opereras bort. Ingreppet kan ske i samband med eller efter utförd lymfkörtelutrymning i ljumsken, var god se separat patientinformation för ”inguinal lymfkörtelutrymning” där biverkningar och konsekvenser närmare beskrivs.
Via buken, nedom naveln, opereras lymfkörtlarna på insidan av bäckenet bort vilket påverkar lymfavflödet från benet negativt. Såret på buken försluts i regel med ”metallklamrar” som tas bort efter 12-14 dagar.
Under vårdtiden
Inför ingreppet får du blodproppsförebyggande läkemedel samt antibiotika. Operationen sker i narkos, det vill säga du sover och kräver 1-2 dagars inneliggande vård.
Efter vårdtiden
Recept på smärtlindrande tabletter samt proppförebyggande sprutor medsändes då du lämnar avdelningen. I regel krävs cirka 4-6 veckors sjukskrivning. Mer utförlig information återfinns i patientinformation om ”inguinal lymfkörtelutrymning”.
Onkologisk behandling innebär behandling med cellgifter eller strålning. Peniscancer behandlas huvudsakligen kirurgisk, var god se rubrikerna Lokalbehandling och Behandling av lymfkörtlar. Studier, inklusive vår egen forskning, visar dock tydligt att det är patienterna med mer avancerad cancer, både lokalt på penis och i lymfkörtlarna, som har den sämsta prognosen. Dessa patienter erbjuds därför idag ofta en kombination av onkologisk och kirurgisk behandling. Den onkologiska behandlingen kan antingen ges före eller efter operationen och i vissa fall både och. Hos patienter med metastaserad (spridd) sjukdom kan onkologisk behandling erbjudas för att palliera (lindra) symtom eller för att förebygga progress (förvärring). För att erbjuda ett optimalt omhändertagande av varje patient med peniscancer ingår onkologer (cancerläkare) i vårt multidisciplinära team. Dessutom diskuteras varje patient vid den regelbundna nationella videokonferensen.
Peniscancer är en hudtumör lokaliserad på förhud, ollon eller penisskaft. I Sverige drabbas cirka 220 män årligen. Cirka 30 % av männen som drabbas är under 60 år vid diagnos, men sjukdomen är vanligast mellan 60 och 70 års ålder. Den exakta uppkomstmekanismen är oklar, men humant papillomvirus (HPV) är starkt bidragande. Detta är i likhet med exempelvis livmoderhalscancer hos kvinnor. Andra kända riskfaktorer är rökning och trång förhud.
Vid verksamhetsområde urologi i Örebro erbjuds samtliga tillgängliga moderna/avancerade utrednings- och behandlingstekniker.
För att erbjuda bästa möjliga omhändertagande och bemötande där varje patient får en individuell och optimal utredning och behandling, arbetar vi i ett multidisciplinärt team.
Vid utredning av peniscancer är erfarenheten hos det multidisciplinära teamet av stor betydelse för att särskilja peniscancer med dess olika former och stadier från andra sjukdomstillstånd. Utredningen inkluderar, förutom en noggrann undersökning av penis, ljumskar och buk, ofta även vävnadsprov och ett flertal röntgenundersökningar. Vårt mål är att erbjuda så stor del av utredningen som möjligt vid ett och samma tillfälle. Målet är att med så stor precision som möjligt klargöra olika faktorer som påverkar vilka behandlingsalternativ som är lämpliga i det individuella fallet. Varje patient diskuteras därefter vid en regelbunden nationell videokonferens för att säkerställa en fullständig utredning och lämpligaste behandling.
Förutom den rent medicinska utredningen erbjuder det multidisciplinära teamet ett psykosocialt omhändertagande och utredning/diskussion av bland annat förväntningar, livskvalitet och sexualitet. Den sammantagna bilden med patientens i fokus ligger till grund för det slutgiltiga behandlingsbeslutet.
Nationell multidisciplinär konferens (MDK)
Den 13 december 2021 tog Skånes Universitetssjukhus (SUS) över ansvaret för nationell MDK för peniscancer från Universitetssjukhuset i Örebro.
MDK Peniscancer - Skånes universitetssjukhus (vardgivare.skane.se)
Sedan 2015 är verksamhetsområde urologi, tillsammans med urologiska kliniken i Malmö, en nationell enhet för peniscancerkirurgi. Samtliga nyupptäckta peniscancerfall och recidiv ska anmälas till nationell multidisciplinär konferens (MDK) som hålls digitalt en gång i veckan. Ansvaret för ronden alternerar mellan dessa enheter med två års intervall.
Tidpunkt: måndagar kl 14.45-15.45
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 16 december 2022