Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdgivarwebben

för personal inom vård och omsorg

Ortopediska kliniken arrangerade egen frakturkurs för ST-läkare

Publicerad: 2021-05-11 16:54

En stor trailer, fullt utrustad med skelettdelar i plast, verktyg och implantat, står uppställd på parkeringen utanför covid-provtagningen på USÖ. I trailern har ortopediska kliniken i Region Örebro län undervisning för ST-läkare. Det är första gången kliniken arrangerar en egen SK-kurs och det är uppskattat av deltagarna.

- Många kurser har blivit inställda det här året på grund av corona. På det här sättet slipper vi vänta och kan komma framåt i vår ST-utbildning, säger Olga Jabornikova, ST-läkare på ortopedkliniken.

- Dessutom känns det tryggt och bekvämt när man känner alla på kursen, både kursdeltagarna och instruktörerna, säger hennes kollega Sanaz Issa Lavasani.

Trailern, som kommer från Storbritannien, ägs av företaget som säljer implantaten. Bussen används i hela Europa, för sjukvårdspersonal att fortbildas i. Tack vare att den kunde komma till Örebro och att regionen i dag har erfarna specialister i frakturkirurgi som kan leda kurser, har man kunnat arrangera en egen SK-utbildning. På schemat står att lära sig att ta hand om frakturer i fotled, underben, handled och knä.

Olga Jabornikova håller i ett handledsben och måttar med borren. Handledsfrakturer är kroppens vanligaste fraktur. Efter att hon har lagt brottet i ett gynnsamt läge och lagt på en anatomisk platta som ska ge stadga åt handleden borrar hon hålen och sätter i skruvarna. Bredvid henne står Tomas Borg, överläkare i ortopedi och övervakar momenten.

- Vi är en instruktör på två kursdeltagare. Det är viktigt att vi kan vara med hela tiden. Nästa steg för de här läkarna är att vara med när en senior kirurg opererar på riktigt, sedan ska de göra det själva med en rutinerad kollega som assistent. Efter det kan de göra det helt själva. Vissa ingrepp tar flera år att lära sig, andra går fortare, säger han.

- Det här är jättebra. Det är viktigt att få prova, känna på instrumenten och jobba hands on, innan man ska göra det på riktigt, säger Olga Jabornikova.

Ewald Ornstein, verksamhetschef på ortopediska kliniken, ser positivt på möjligheten att ordna fler liknande kurser.

- Det är tack vare corona som vi fick till det, den här gången. De teoretiska delarna går ju att ordna digitalt, men inte de praktiska. Min ambition är att vi även i fortsättningen ska kunna arrangera certifierade SK-kurser för våra ST-läkare och även bjuda in ST-läkare från andra regioner. Vi är ju ett universitetssjukhus och har ett ansvar att bidra med utbildning även på den här nivån, säger han.

Efter Örebro ska trailern åka vidare till Holland och sedan till Spanien. Kanske kommer den tillbaka till Örebro redan nästa år, för att ge nya ST-läkare möjligheten att borra och skruva i övningsmaterialet, om det blir som medarbetarna på ortopediska kliniken önskar.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 juni 2021