Verksamhetsområde kirurgi
Verksamhetsområde kirurgi ansvarar för länsdelskirurgin inom vårt eget upptagningsområde, länskirurgin för Örebro län, och viss högspecialiserad vård för regionen. Verksamhetsområdet är länsövergripande och finns på Universitetssjukhuset Örebro, Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett.
Verksamhetsområde kirurgi är uppdelat i fyra sektioner: Bröst. och endokrinektionen, kolorektalsektionen, övre gastrosektionen och akut- och traumasektionen.
Till sektionerna finns mottagningar och operationsavdelningar kopplade vid alla tre sjukhusen, en vårdavdelning vid varje sjukhus samt en administrativ enhet.
Verksamhetschef
Karsten Offenbartl
Basal och högspecialiserad akut kirurgi och vård utförs av akut- och traumakirurger i nära sammarbete med kirurgens övriga sektioner. Patienter med akuta neurokirurgiska skador handläggs i samarbete med neurokirurger.
Akut- och traumasektionen har sin verksamhet på USÖ.
Stf sektionschef
Verksamhetschef
Karsten Offenbartl
Bråckcentrum har sin verksamhet vid Karlskoga lasarett och på sikt kommer alla regionens bråckoperationer att utföras här.
Majoriteten av ingreppen sker dagkirurgiskt men patienten läggs in om det till exempel finns risk för komplikationer under den postoperativa vårdtiden.
Stf sektionschef
Verksamhetschef
Karsten Offenbartl
Inom bröstdelen är huvuduppdraget att diagnostisera och behandla patienter med bröstcancer men även patienter med benigna diagnoser.
Ett nära samarbete bedrivs med onkologiska kliniken och mammografiavdelningen när det gäller behandling och utredning av bröstcancerpatienter.
Inom den endokrina delen behandlas huvudsakligen patienter med primär hyperparatyreoidism, tyreotoxikos, struma samt tyreoideatumörer. Sektionen ansvarar för många patienter med carcinoidsjukdom. Utöver detta tillkommer patienter med sällsynta neuroendokrina tumörer samt patienter med sjukdomar i binjurar och andra endokrina organ.
Bröst- och endokrinkirurgi har sin verksamhet på USÖ.
Sektionschef
Leszek Kubalski
Överläkare
Vår operationsavdelningen på USÖ bedriver operationsverksamhet åt klinikens sektioner samt kvinnokliniken, anestesi- och intensivvårdskliniken, medicinkliniken och barn- och ungdomskliniken.
Tekniskt avancerade operationer och huvuddelen av de maligna sjukdomarna opereras på USÖ. I Karlskoga utförs exempelvis stominedläggningar, operationer för rektalprolaps och volvulus samt proktologisk kirurgi.
Kolorektalsektionen har sin verksamhet i Örebro och Karlskoga.
Sektionschef
Bayar Baban
Överläkare
Övre gastrosektionen har sin verksamhet i Örebro och Lindesberg. Malign och avancerad benign övre gastrointestinal kirurgi sker vid USÖ.
Standard obesitaskirurgi sker i Lindesberg. Komplicerade fall opereras på USÖ.
Gallvägskirurgi utförs både i Lindesberg och på USÖ.
Övre gastrosektionen bedriver endoskopisk verksamhet vid USÖ. Verksamheten omfattar ERCP, endoskopiskt ultraljud och gastroskopi.
Sektionschef
Maria Hulterström
Överläkare
Bröst- och endokrinkirurgi
Bröstcanceroperation med sentinel node biopsi (portvaktsbiopsi)
Parathyreoideakirurgi – hyperparathyreoidism (HPT)
Thyreoideakirurgi
Kolorektalkirurgi
Bäckenreservoarkirurgi
Tarmfistelkirurgi
Transanal endoskopisk mikrokirurgi (TEM)
Övre gastrokirurgi
Spy glas ERCP, EUS
Gallkirurgi med peroperativ ERCP
Intrathorakala hiatusbråck
Reoperation obesitas
Malign esofagus/ventrikelkirurgi
Universitetssjukhuset Örebro
Karlskoga lasarett
Lindesbergs lasarett
Jobba hos oss!
I regionen finns bland annat tre sjukhus, 29 vårdcentraler, psykiatri och habiliteringsverksamhet där nästan 8000 personer arbetar. Universitetssjukhuset i Örebro är ett av sju sjukhus i landet som bedriver och utvecklar högspecialiserad vård. Sedan 2011 har vi läkarutbildning vilket även fört oss till en position som en etablerad aktör inom klinisk forskning i Sverige och internationellt. Läs mer på: Jobb och utbildning
Klinisk forskning inom Region Örebro län
Region Örebro län befinner sig i en spännande fas när det gäller forskning och utveckling. Regionens forskningsstrategi lyfter fram vikten av en omfattande och högkvalitativ forskning för att kunna erbjuda medborgarna de bästa förutsättningarna för hälsa, vård och omsorg.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 9 februari 2022